+36 30 737-4734 info@33hetjolet.hu
Oldal kiválasztása

A sejtmembrán áteresztőképesség: mit jelent és miért fontos?

0 hozzászólás

sejtmembran-ateresztokepesseg

A mélytengeri halakból származó omega-3 esszenciális zsírsavak  kulcsfontosságú szerepet játszanak a különböző szív- és érrendszeri, illetve még egy sor más betegség kialakulásának megelőzésében. 

Hogy milyen betegségek kialakulásának kockázatát csökkenti a megfelelő mennyiségű omega-3 bevitel? Tudd meg itt>>>

Az omega-3 zsírsavak emellett a sejtmembrán egészségéért és áteresztőképességéért is felelnek. Hogy mit jelent ez pontosan? Olvass tovább, azonnal kiderül>>>

Miért fontos a sejtmembrán áteresztőképesség?

A sejtmembrán áteresztőképesség megértéséhez először is tisztázzuk, hogy mi az a sejtmembrán!

A sejtmembrán valójában a sejthártya, ami az összes sejtünk külső felszínén megtalálható. A sejthártya feladata, hogy a sejt teljes belső állományát körbevegye és elkülönítse a sejt külső állományából. Ugyanakkor a sejtmembrán teremti meg a kapcsolatot is a sejt külső és belső környezete, illetve a sejt és más sejtek között.

Az áteresztőképessége tehát elengedhetetlen ahhoz, hogy a sejtek közötti kapcsolat, illetve a külső-belső összhang meglegyen.

A sejtmembrán alapját a kettős lipid réteg alkotja amelyhez különböző fehérje komponensek kapcsolódnak.

Minden sejtmembrán az éppen aktuális feladatának megfelelő tulajdonságokkal és funkcióval rendelkezik.

Ha ezek a membránok vagy sejthártyák egészséges működése valami ok folytán, akadályba ütközik, az a szervezet egészére kihat.

A sejt, sejtmembrán és az omega-3 kapcsolata

A sejtek egészséges működéséhez folyamatos tápanyag-ellátottságra van szükség. Ezért a sejtek igyekeznek ezeket felvenni, illetve, amire már nincs szükségük, azt folyadékcseppek formájában leadni.

A sejtmembrán szelektíven áteresztő képességű és szabályozni tudja azt, ami a sejtbe bekerül és onnan kilép. Amolyan szűrő mechanizmusként működik és megválogatja, hogy mit enged be és mit enged ki a sejtből. Emellett pedig a másik elengedhetetlen funkciója az, hogy a sejt működéséhez szükséges összetevőket is tartalmazza.

A modernkori táplálkozás azonban túlzottan magas omega-6 zsírsav bevitellel jár.  Az omega-6 pedig keményíti a membránt, ezáltal ront sejtmembrán áteresztőképesség hatásfokán. 

Ha a sejthártya áteresztőképessége csökken, a sejt nem kapja meg a szükséges tápanyagokat, gyakorlatilag éhezni fog és megbetegszik.

A megoldás a másik esszenciális zsírsav: a omega-3 megfelelő mennyiségű fogyasztása. Az omega-3 zsírsav ugyanis áteresztővé teszi a sejtmembránt.

A sejtszintű éhezés és a szervezetben kialakuló különböző gyulladásos elváltozások is az omega 6:3 zsírsav-egyensúly drámai eltolódásának következményei. 

Ezért előzd meg a bajt, és fogyassz kiváló minőségű, lehetőleg polifenolokban gazdag és folyékony omega-3 étrend kiegészítőt!

Ha a sejtmembrán áteresztőképesség, illetve az egészségmegőrzés kapcsán többre is kíváncsi vagy, vedd fel a kapcsolatot azzal az ismerősöddel, aki ajánlotta neked ezt a cikket, ő örömmel segít neked!

Feliratkozás

* kötelező

Bármikor leiratkozhatsz a listáról, ha az email alján található linkre kattintasz..

Hasonló bejegyzések

A makula-degeneráció megelőzhető: meg fogsz lepődni hogyan

A makula-degeneráció megelőzhető: meg fogsz lepődni hogyan

A makula-degeneráció, azaz a sárgafolt-elfajulás a retina sorvadásával járó, elsősorban középkorú vagy idősebb embereket érintő szembetegség és a látás elvesztésének leggyakoribb oka. Pedig akár meg is előzhető. Azonnal mutatjuk is, hogyan!>>> A...

5 fájdalmas igazság a cukorbetegségről

5 fájdalmas igazság a cukorbetegségről

A cukorbetegség a huzamosabb ideje tartó, normálisnál magasabb vércukorszintet jelenti. Kezeletlenül ez az állapot különböző meszesedéseket és lerakódásokat képez az erekben, ami egyenes út lehet a szívbetegség és idegi károsodásokkal járó betegségek kialakulásához....

Magas vérnyomás: a csendes gyilkos

Magas vérnyomás: a csendes gyilkos

A magas vérnyomás valódi veszélye, hogy évekig, sőt évtizedekig észrevétlenül, tünetmentesen károsíthatja az ereket, érfalakat és a szerveket egyaránt. Hogyan alakul ki? Mi okozza? És hogyan lehet úrrá lenni rajta? Tudd meg a mai blogcikkünkből!>>> Mi is az a...

0 hozzászólás