Az omega-3 és az omega-6 esszenciális zsírsavak nélkülözhetetlenek a számunkra. Azonban nem mindegy, hogy milyen arányban vannak jelen a szervezetünkben. Az egyensúly felborulása ugyanis komoly betegségek kialakulásának kockázatát rejti magában. Lássuk a részleteket!
Az omega-3 zsírsavak titka
Az omega-3, azaz a hosszú szénláncú, többszörösen telítetlen zsírsavak kiemelt szerepet játszanak az egészségünk megőrzésében és a betegségek elleni küzdelemben.
Az egészségre gyakorolt pozitív hatásukat már az 1930-as évek óta ismerjük, mégis csak az utóbbi néhány évtizedben kerültek igazán előtérbe és jelentek meg az étrend-kiegészítők piacán. De miben is rejlik valójában az erejük, és hogyan viheted be ezeket az esszenciális zsírsavakat a leghatékonyabban a szervezetedbe? Azonnal eláruljuk, olvass tovább!
A fent említett egészségvédő hatásáért a hosszú szénláncú EPA (eikozapentaénsav) és DHA (dokozahexaénsav) savak felelnek. Létezik továbbá a rövid szénláncú változat is, az ALA (alfa-linolénsav), ami elsősorban növényekben (pl. lenben) található, de ennek szerepe nem jelentős.
A tudósok az EPA és az AHA számos pozitív hatását igazolták. Ezek alapján elmondható, hogy tudatos fogyasztásuk szerepet játszhat:
- a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében
- az agy egészséges működésének támogatásában
- az immunrendszer erősítésében
- daganatos betegségek kialakulásának megelőzésében stb.
Az omega-3 zsírsavak azonban csak akkor tudják kifejteni pozitív hatásaikat, ha megfelelő mennyiségben és az omega-6 zsírsavhoz képest megfelelő arányban vannak jelen a szervezetünkben.
Az omega-6 zsírsav túlsúlyának veszélyei
Az omega-6 zsírsavak csoportjába, a linolénsav mellett, a GLA (gamma-linolénsav) és a DPA (docosapentanoicsav) tartoznak. Ezek a szervezetünk számára pedig épp annyira elengedhetetlenek, mint az omega-3 zsírsavak. Ugyanis az omega-6 zsírsavak felelnek többek között:a bőrünk egészségének megőrzéséért
- a sejthártya egészséges működéséért
- a rossz, azaz LDL-koleszterin szint csökkentéséért Ideális esetben az arány 1:3, az omega-6 javára. Ha azonban az omega-6 zsírsavak túlsúlyba kerülnek, az a szervezeten belüli egyensúly állapotának felborulását, és ezáltal az immunrendszer gyengülését és számos betegség kialakulását idézi elő.Napjainkban az emberek legalább 95%-ánál erőteljes az eltolódás az omega-6 zsírsav irányába. Az arány akár 45:1 is lehet, ami tartós fennállás esetén súlyos következményekkel járhat.
A túlzott omega-6 zsírsav bevitel ugyanis:
- csökkenti a jó koleszterin-, azaz az LDL-szintet
- nagymértékben fokozza a gyulladásokra való hajlamot
- és növeli a rákkeltő szabadgyökök károsító hatását
A fentiekből tisztán látszik tehát, hogy az omega-3 és omega-6 egyensúly megteremtése kulcsfontosságú az egészségünk megőrzése szempontjából.
Mivel a napraforgóolaj és az olajos magvak fogyasztásával viszonylag gyakran és nagy mennyiségben juthatsz omega-6 zsírsavakhoz, az egyensúlyi helyzet helyreállításához növelned kell az omega-3 bevitelt. De hogy pontosan mennyit érdemes naponta szedned, azt hasraütésre nem fogod megtudni. Érdemes elvégeztetni a már hazánkban is elérhető, omega-zsírsavak arányát kimutató tesztet, majd az eredménynek megfelelően beállítani az egészség megőrzésének alapját jelentő egyensúlyi állapotot.
Tetszett ez a cikk? Érdekelnek az egészségmegőrzéssel kapcsolatos tippek és lehetőségek? Akkor kövess minket a Facebookon is, ahol a hasznos információk mellett izgalmas kihívásokkal és értékes nyereményekkel is gazdagodhatsz!
0 hozzászólás