A depresszió egy rendkívül súlyos mentális lelkiállapot, ami nem összekeverendő a „most kissé depis vagyok” hangulattal. A depressziós ember ugyanis képtelen arra, hogy színesen és lehetőségekkel telinek lássa a világot, valamint saját helyzetét.
Mindenképpen figyelmeztető jel, ha az érintett hirtelen:
- elveszíti az érdeklődését a munkája, a hobbija, a párja, az intimitás és a mindennapi élettel együtt járó dolgok iránt
- fásulttá, nyúzottá és enerválttá válik
- alvásproblémákkal küzd
- elveszíti önértékelését és önbizalmát
- nehezebben összpontosít, mint azelőtt
- idegessé, ingerültté vagy agresszívvé válik
- pesszimista gondolatokkal küzd
- megszakítja társas kapcsolatait
- túl vakmerővé válik
- vagy egyik pillanatról a másikra, átmenet nélkül változik a hangulata
Mi lehet a depresszió kiváltó oka?
A depresszió kialakulásáért egyaránt felelősek lehetnek a különböző szervi és idegrendszeri problémák, mint pl. az epilepszia vagy az agyvérzés.
Azonban a világ neves kutatói már hosszú-hosszú évtizedekkel ezelőtt is tudták, hogy az agyműködésben beállt zavarokért, így a depressziós tünetek megjelenéséért is a vér alacsony omega-3 zsírsav szintje tehető felelőssé.
Létezik gyógyszermentes megoldás?
25 évvel ezelőtt két amerikai kutató, Joseph Hibbeln és Norman Salem az American Journal of Clinical Nutritionban publikált cikkükben rámutattak arra, hogy azokban az országokban:
- ahol a lakosság egy főre jutó halfogyasztása tetemes (pl. Japánban évi 73 kg!), a depressziós emberek száma nem haladja meg a 0,1%-ot,
- míg ezzel szemben, pl. az európai lakosság körében, ahol az egy főre jutó éves halfogyasztás nagyságrendekkel alacsonyabb (mindössze 13-15 kg!), e betegségben szenvedők aránya jóval magasabb: 5-5,5% is lehet.
Ennek oka, hogy az agysejtek egészséges működéséhez elengedhetetlenül fontosak az omega-3-ból származó DHA és EPA zsírsavak. Ezekből épül fel ugyanis a sejteket körülvevő sejthártya, azaz a sejtmembrán, melynek fő funkciója, hogy fenntartsa az egészséges kommunikációt az agysejtek között és segítse a létfontosságú tápanyagok beépülését.
Ha nem megfelelő az agy omega-3 zsírsav szintje (tehát az omega-6 zsírsavak vannak túlsúlyban), kisebb-nagyobb zavarok keletkezhetnek az agysejtek közötti kommunikációban, ami végső soron:
- a különböző funkciók romlásához,
- depresszióhoz vagy mániás depresszióhoz
- és akár tartós idegkárosodáshoz is vezethet.
Ezt elkerülendő, tudatosan és célzottan ügyelj a szervezeted megfelelően gazdag omega-3 ellátottságára!
Ha a témával kapcsolatban többre is kíváncsi vagy, vedd fel a kapcsolatot azzal az ismerősöddel, aki ajánlotta neked ezt a cikket, ő örömmel segít neked!
0 hozzászólás