+36 30 737-4734 info@33hetjolet.hu
Oldal kiválasztása

Magas vérnyomás: a csendes gyilkos

0 hozzászólás

magas-vernyomas

A magas vérnyomás valódi veszélye, hogy évekig, sőt évtizedekig észrevétlenül, tünetmentesen károsíthatja az ereket, érfalakat és a szerveket egyaránt. Hogyan alakul ki? Mi okozza? És hogyan lehet úrrá lenni rajta? Tudd meg a mai blogcikkünkből!>>>

Mi is az a magas vérnyomás?

A magas vérnyomás, vagy más néven hipertónia világszinten vezető egészségügyi probléma. A hazai statisztikai adatok szerint, minden harmadik magyar ember magas vérnyomás betegségben szenved. Ebben az a legrosszabb, hogy vannak, akik nem is tudnak róla (nagyjából 1 millió fő), így orvosi kezelést és életmódbeli iránymutatást sem kapnak!

A hipertóniának ugyanis nincsenek érezhető tünetei. Sok esetben még akkor sem, amikor az értékek rendkívül magasba szöknek.

Szomorú adat, de a legfrissebb kimutatások szerint az egy év alatt elhalálozott magyar állampolgárok 50%-a a magas vérnyomással is erősen összefüggő szív- és érrendszeri betegségekben hunyt el. 

Ezért is fontos hogy rendszeresen figyelemmel kísérd a vérnyomásod és minimum évente egyszer a kezelőorvos is megmérje. Ha pedig a betegség már kialakult, a kezelőorvos által előírt protokoll szerint évente többször is. 

A vérnyomás az erekben keringő vér érfalakra ható nyomásának értéke. Ez a nyomás folyamatosan változó, hiszen a keringésünk egy összetett, egymással összefüggő rendszernek (agy, szív, vérerek stb.) köszönhető.

Magas vérnyomás esetén az érfalakra ható nyomás tartósan magas, melynek oka az esetek többségében ismeretlen.

 

Feliratkozás

* kötelező

Bármikor leiratkozhatsz a listáról, ha az email alján található linkre kattintasz..

Mi növelheti a hipertónia kialakulását?

Habár a pontos ok a legtöbbször ismeretlen, az orvosok már régóta tudják, hogy a magas vérnyomás előfordulása nagyságrendekkel gyakoribb azok körében, akik:

  • túlsúllyal küzdenek
  • felfokozott, stresszes életmódot folytatnak és keveset pihenek
  • dohányoznak

Ebből is látszik, hogy enyhe hipertónia esetén az azonnali tudatos életmódváltás és az egészségtudatos táplálkozásra való átállás jelentős javulást hozhat. Továbbá, súlyosabb esetekben is eredményesen egészíthetik ki a kezelőorvos által előírt terápiát. 

Ennek részeként érdemes omega-3 étrend-kiegészítővel támogatni a szervezet egyensúlyi állapotának elérését és fenntartását, valamint a szív-és érrendszer megfelelő működését. 

A megnövelt omega-3 zsírsav bevitel ugyanis jótékonyan hathat a keringési rendszerre, ami erősen meghatározza a mért vérnyomásértékeket. 

Ha tetszett vagy hasznosnak találod ezt a cikket, csatlakozz támogató, motiváló közösségünkhöz, ahol hétről-hétre újabb és újabb hasznos információkkal folyamatosan előrelendítünk, támogatunk és motiválunk!

Feliratkozás

* kötelező

Bármikor leiratkozhatsz a listáról, ha az email alján található linkre kattintasz..

Hasonló bejegyzések

A makula-degeneráció megelőzhető: meg fogsz lepődni hogyan

A makula-degeneráció megelőzhető: meg fogsz lepődni hogyan

A makula-degeneráció, azaz a sárgafolt-elfajulás a retina sorvadásával járó, elsősorban középkorú vagy idősebb embereket érintő szembetegség és a látás elvesztésének leggyakoribb oka. Pedig akár meg is előzhető. Azonnal mutatjuk is, hogyan!>>> A...

5 fájdalmas igazság a cukorbetegségről

5 fájdalmas igazság a cukorbetegségről

A cukorbetegség a huzamosabb ideje tartó, normálisnál magasabb vércukorszintet jelenti. Kezeletlenül ez az állapot különböző meszesedéseket és lerakódásokat képez az erekben, ami egyenes út lehet a szívbetegség és idegi károsodásokkal járó betegségek kialakulásához....

A túlsúly 7 legnagyobb veszélye

A túlsúly 7 legnagyobb veszélye

A túlsúly nem csak esztétikailag, hanem egészségügyileg is kedvezőtlen. Ennek ellenére egyre többen híznak el a világon, ezzel kockára téve az egészségüket. Azonnal mutatjuk, melyek a súlytöbblet legnagyobb veszélyei!>>> Ezért érdemes minél előbb...

0 hozzászólás