+36 30 737-4734 info@33hetjolet.hu
Oldal kiválasztása

Miért fontos a stressz kezelése?

0 hozzászólás

stresszkezeles

A stressz szinte elkerülhetetlen. Nap mint nap te is számos stresszhelyzetben találhatod magad. Ez az élet egyik velejárója, ami egy-egy alkalommal még nem káros. Sőt, még akár hasznos is lehet, hiszen több kiemelkedő teljesítményre sarkalló hormon termelődését is elindítja a szervezetedben (pl, adrenalin, kortizol stb.).

Gondolj csak bele, hogy amikor felmegy az adrenalin-szinted, mennyivel élesebbé válik a koncentrációd. Ami rendkívül hasznos lehet pl. egy vizsgaszituációban vagy állásinterjún. Ez már az őseink esetében sem volt másképp, csak számukra a vadászat sikere múlt azon, hogy milyen mértékben voltak képesek koncentrálni.

A stressz tehát nem eredendően kerülendő, de ha folyamatosan fennáll, akkor tenni kell ellene. Sokan azonban csak legyintenek és nem foglalkoznak vele. Te azonban ne tartozz közéjük! Azonnal eláruljuk, hogy miért.

A stressz nagyságrendekkel rombolóbb, mint hinnéd

A stressz elsősorban akkor káros, ha a forrása tartósan fennáll. Méghozzá azért, mert gyulladáskeltő szabadgyököket szabadít fel a testedben. A szabadgyökök hatására akár állandó gyulladásban is lehet szervezeted, ami már rövid idő alatt képes jelentősen meggyengíteni az immunrendszert és megbetegíteni a testet, a lelki hatásokról nem is beszélve. Ezért is ne vedd félvállról!

Kik vannak a legnagyobb veszélyben?

Szinte bárki, de kétségtelen, hogy a rohanó életmód és ezernyi más hatás miatt a nagyvárosokban élő embereknek megszámlálhatatlan mennyiségű stresszforrással kell megküzdeniük nap mint nap. Ha nagyvárosban élsz, bizonyára számodra is ismerős lehet:

 • az állandó pörgés
 • a pihenés hiánya
 • a folytonos zajterhelés
 • a határidők és elvégzendő teendők miatti nyomás
 • a légszennyezettség miatti aggodalom
 • + egyéb munkahelyi vagy magánéleti gondok, stb.

Milyen tünetei lehetnek a tartósan fennálló stressznek? 

A tünetei rendkívül változatosak:

 • álmatlanság
 • migrénes fejfájás
 • szorongás
 • asztma
 • szív- és érrendszeri panaszok
 • inzulinrezisztencia vagy már kialakult cukorbetegség
 • memóriazavarok
 • emésztési problémák
 • ízületi- és izomfájdalmak stb. 

A világon egyre többen szenvednek olyan betegségektől, amelyek egyértelműen a huzamosabb ideig tartó vagy akár folyamatosan fennálló lelki és mentális terhelés miatt alakulnak ki. Ez folyamatos stresszhormon-szint emelkedést idéz elő a szervezetben, ami az egyensúlyi állapot felborulásához vezet

A felborult egyensúly és az újra és újra fellobbanó vagy tartósan jelenlévő gyulladásos folyamatok elkerülhetetlenül a sejtek károsodását vagy akár a sejtek pusztulását is okozhatják. 

Mit lehet tenni ellene?

Kezdd az alapoknál! Ha tartós eredményre vágysz, mindig a probléma okát kezeld és ne csak a tüneteket!

A számodra legmegfelelőbb ellazító, megnyugtató módszer vagy tevékenység alkalmazásával már sokat tehetsz a lelki nyugalmad és a szervezeted, illetve tested egészségéért. A következő cikkünkben adunk is néhány tippet a hatékony stresszkezelésre. 

Ha pedig valóban jól szeretnéd érezni magad a bőrödben, akkor a szervezet egyensúlyi állapotának visszaállítására is érdemes figyelmet fordítanod. 

Ennek nagyszerű módja az omega-3 és omega-6 esszenciális zsírsav egyensúly rendezése. Erről pedig itt olvashatsz bővebben. 

Még többre is kíváncsi vagy a testi-lelki jóléttel kapcsolatban? Keresd azt az ismerősöd, aki ajánlotta neked ezt a cikket! Meg fogsz lepődni, mennyi hasznos információval segíthet téged az egészségmegőrzés útján!


Feliratkozás

* kötelező

Bármikor leiratkozhatsz a listáról, ha az email alján található linkre kattintasz..

Hasonló bejegyzések

Depresszió: gondoltad volna, hogy ez is lehet az oka?

Depresszió: gondoltad volna, hogy ez is lehet az oka?

A depresszió egy rendkívül súlyos mentális lelkiállapot, ami nem összekeverendő a „most kissé depis vagyok” hangulattal. A depressziós ember ugyanis képtelen arra, hogy színesen és lehetőségekkel telinek lássa a világot, valamint saját helyzetét. Mindenképpen...

A boldog és kiegyensúlyozott élet titka: ismerd meg önmagad!

A boldog és kiegyensúlyozott élet titka: ismerd meg önmagad!

A kiegyensúlyozott élet alapos önismeret nélkül elképzelhetetlen. Az önismeret a kulcs ugyanis önmagadhoz, a vágyaid és céljaid eléréséhez. A kiegyensúlyozott élet nem álom Legbelül mindenki boldog és kiegyensúlyozott életre vágyik. De csak kevesen tudják azt hogy...

5+1 tipp a lelki béke tudatos megteremtéséhez

5+1 tipp a lelki béke tudatos megteremtéséhez

A lelki béke megteremtése nem ördöngösség, csak fel kell ismerned, mikor van szükséged tudatos beavatkozásra. Érdemes minél előbb megtalálni azt a felemelő, feltöltő és megnyugtató elfoglaltságot, ami a legjobban beválik a számodra a stresszes helyzetek...

0 hozzászólás