+36 30 737-4734 info@33hetjolet.hu
Oldal kiválasztása

TUDÁSTÁR

Megnézem a legújabb információkat

TUDÁSTÁR

A

Arthrosis

Az arthrosis (artrózis vagy más néven porckopás) egy fájdalmas ízületi merevséget és mozgáspálya-beszűkülést okozó, elsősorban a korral járó vagy állandósult mechanikai behatás, baleset, illetve sérülés okozta ízületi elváltozás. Leggyakrabban fokozatosan alakul ki, és a porcszövet károsodásával és fokozatos leépülésével jár. A kezdetben enyhe fájdalom és mozgási merevség kezeletlenül visszafordíthatatlan károsodásokhoz vezet.

B

Béta-glükán

A béta-glükánok elsősorban a különböző növények, gombák és baktériumok sejtfalának alkotóelemei, amelyek ún. oldható és oldhatatlan formában jelenlévő poliszacharidok. Az immunrendszer erősítésére, daganatos megbetegedések és bőrbetegségek esetén alkalmazzák.

Bifenil molekulák

A bifenil molekulák szénhidrogén-vegyületek, amelyek megtalálhatóak a földgázban és a kőolajban is. A bifenil molekulák egyszeres kötéssel összekapcsolódott benzolmolekulából állnak. Szerves oldószerekben, illetve zsírszövetekben is jól oldódnak, és az élelmiszeriparban E230 néven tartósítószerként használják őket.

Biotin

A biotin, azaz a B₇-vitamin nélkülözhetetlen vízoldható vitamin a szervezetünk számára. Elsősorban a szénhidrátok, a zsírok és a fehérjék lebontásában és a cukor megfelelő felhasználásában játszik szerepet. Javíthat a töredező körmök állapotán és segíthet a biotinhiány miatt kialakult hajhulláson.

E

Esszenciális zsírsavak 

A szervezet egészséges működéséhez elengedhetetlenül fontos zsírsavak. Mivel azonban a sejtjeink nem képesek előállítani ezeket, ezért halolajakból vagy még inkább halolajat tartalmazó táplálékkiegészítőkből kell fedeznünk a számunkra szükséges mennyiséget. A legfontosabbak: EPA, DHA, ALA, DPA, GLA

  • ALA

Az ALA (alfa-linolénsav) a kulcsfontosságú többszörösen telítetlen esszenciális zsírsavak egyike. A szervezetünk korlátozott mértékben képes átalakítani a szív- és érrendszer szempontjából is értékes EPA és DHA esszenciális zsírsavakra. De csak korlátozott mértékben, csupán 8-10%-os hatékonysággal!
Az ALA-t növényi omega-3-nak is nevezik. Megtalálható többek között a lenmagban, lenmagolajban és repceolajban is.

  • DHA

A DHA (dokozahexaénsav) szintén többszörösen telítetlen esszenciális zsírsav és természetes antioxidáns, amelynek rendszeres bevitele jótékony hatású lehet a szív- és érrendszerre nézve. Rendszeres fogyasztása csökkentheti a szív- és érrendszeri, a daganatos és az EPA zsírsavnál ismertetett betegségek kialakulásának kockázatát, továbbá javíthat a már kialakult állapotokon. A DHA elsődleges forrása ugyancsak a halolajkapszula, illetve a lazac, a hering, a makréla, a szardella, a szardínia és a lenmag.

  • DPA

A DPA (dokozapentaénsav) szintén fontos esszenciális zsírsav. Rendszeres bevitelével csökkenthető a szív- és érrendszeri, valamint az EPA és DHA esszenciális zsírsavaknál említett betegségek kialakulása. Elsődleges forrása a lazacolaj, a bálna- és fókazsír, valamint az anyatej.

  • EPA

Az EPA (eikozapentaénsav) a DHA mellett a legjelentősebb többszörösen telítetlen esszenciális zsírsav. Az EPA egyben természetes antioxidáns is, ami jótékonyan hat a szív- és érrendszerre és számos betegség, illetve az ezeket kiváltó gyulladásos folyamatok kialakulását gátolhatja. A hatását alátámasztó tudományos kutatások igazolták, hogy rendszeres fogyasztása eredményesen csökkentheti a vér triglicerid-, illetve koleszterinszintjét, továbbá a remek véralvadásgátló tulajdonsága miatt alkalmas lehet a vérrögök kialakulásának gátlására is. Szerepe lehet a daganatos elváltozások, a cukorbetegség, az asztma, különböző látási zavarok, bőrpanaszok, allergiás és autoimmun betegségek, reumás és ízületi betegségek kialakulásának megelőzésében, illetve a már kialakult állapotok mérséklésében. Az EPA elsődleges forrása a halolajkapszula, illetve a lazac, a hering, a makréla, a szardella, a szardínia és a lenmag.

  • GLA

A GLA (gamma-linolénsav) egy többszörösen telítetlen esszenciális zsírsav. Szerepe lehet számos betegség megelőzésében, így többek között, elsősorban a nőknél az egészséges keringési rendszer és érhálózat, valamint a sejtfalak épségének megőrzésében, a vízháztartás egyensúlyának megtartásában, bőrbetegségek megelőzésében és a menstruációs ciklust kísérő mellfájdalom megelőzésében. Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy a GLA a prosztaglandinok csoportjába tartozik. Ezeknek az emberi szervezetben természetesen előforduló hormonszerű vegyületeknek a hatása azonban igen sokrétű lehet. Ugyan szükség van rájuk, de mindenképpen kerülni kell, hogy túlsúlyba kerüljenek a szervezeten belül, ugyanis a különböző betegségek kialakulásáért felelős gyulladásos folyamatokat is előidézhetik.

H

HDL koleszterin

A HDL (High Denisty Lipoprotein) zsírszállító fehérje. Funkciója, hogy segíti az érfalak koleszterintől való megtisztulását. A jó koleszterinnek is nevezett zsírszállító fehérje lényegesen kevesebb zsírt szállít, mint az LDL koleszterin. A vérben magas HDL szint azt jelenti, hogy kicsi a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata.  

I

Inzulin

Az inzulin a hasnyálmirigy Langerhans-szigeteiben található, béta-sejtek által termelt polipeptid hormon, amely a szénhidrátok, a fehérjék és a zsírok anyagcseréjét szabályozza. A sejtek kizárólag inzulin segítségével képesek felvenni a szénhidrátokból származó glükózt, azaz szőlőcukrot, amit energiaforrásként használnak fel.  

Inzulintermelő receptorok

A sejtek inzulinreceptorok segítségével tudják felvenni és energiaforrásként felhasználni, a máj- és izomsejtek pedig tárolni is a glükózt.

Ízületi mozgáspálya beszűkülés

Az ízületi merevség súlyos következménye. Az ízületi mozgáspálya beszűkülés esetén az ízület aktívan, illetve akár passzívan is csak részlegesen, nehezen, rendkívüli fájdalom kíséretében vagy egyáltalán nem mozgatható.

K

Karotinoidok

A karotinoidok növényekben előforduló másodlagos növényi hatóanyagok. Ebbe a csoportba tartozik pl. a paradicsom vörös színéért felelős vagy a sárgarépa harsány narancs színét adó karotin. A karotinoidok emellett kiváló antioxidánsok, tehát az oxidációs folyamatok gátlásában is alapvető szerepük lehet.

L

LDL koleszterin

Az LDL (Low Density Lipoprotein) egyféle zsírszállításra alkalmas fehérje. A vérben lévő koleszterin nagy részének szállítását végzi. Ha magas a szintje, az a magas koleszterinszintet is jelzi, ami jelentősen növeli a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. Köznapi elnevezése: rossz koleszterin

P

PCB-k

A PCB-k, azaz a poliklórozott bifenilek állatokban igazoltan, az emberi szervezetben pedig valószínűleg rákkeltő hatású kémiai vegyületek. Ezekben a vegyületekben a klóratomok veszik át részben vagy akár teljes egészében hidrogénatomok helyét a bifenilmolekulákon belül. Az emberi szervezetbe elsősorban a szennyezett levegővel, szennyezett állati eredetű élelmiszerekkel (hús, hal, tej), illetve akár a bőrön keresztül is, a régi elektronikai eszközök érintése útján kerülhetnek.

Polifenolok

A polifenolok szerves vegyületek, amelyek szinte minden növényi élelmiszerben megtalálhatóak. Több, mint 80-féle polifenolt ismerünk. Közéjük tartoznak pl. a csersavak és a flavonoidok is. A polifenolok egészségre gyakorolt előnyös hatása már bizonyított. A tudományos kutatások alátámasztották, hogy eredményesen lassítják a szervezetben az oxidációs folyamatokat, csökkentik a gyulladásokat, felvehetik a harcot a keringési rendszert érintő problémákkal és a daganatokkal is.

Vitaminok

A vitaminok az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen, biokémiai aktivitással bíró szerves vegyületek. Kétféle vitamin létezik: a zsírban és a vízben oldódó vitaminok.