+36 30 737-4734 info@33hetjolet.hu
Oldal kiválasztása

Tudtad? Ez a gluténérzékenység oka

0 hozzászólás

glutenerzekenyseg

A gluténérzékenység (mn. lisztérzékenység, cöliákia) a világ népességének 1-2%-át érintő autoimmun eredetű betegség.

Gyakran emésztési problémákat okoz, ugyanakkor hosszú távon az egész szervezetre kihat. Jelentős életmódváltásal azonban a tünetei enyhíthetőek, az életminőség javítható és az állapot további romlása is megakadályozható.>>>

Fáj és puffad a hasad? A háttérben gluténérzékenység is lehet

A gluténérzékenység közvetett kiváltó oka a különböző gabonafélékben megtalálható glutén.

A glutén valójában két fehérje együttese: a gliadin és a glutenin közül az előbbi váltja ki azt az autoimmun reakciót, amely során a szervezet önmaga ellen fordul.

Az autoimmun betegségek sajátossága, hogy az immunrendszer túl erősen avatkozik be egy-egy folyamatba és idegennek vélt, valójában saját sejteket kezd pusztítani. 

Miért lesz érzékeny a gluténra az emésztőrendszer?

Az emésztőrendszer gluténnel szembeni érzékenységének kiváltó oka ma még nem teljesen tisztázott, de általánosan elmondható, hogy az autoimmun betegségekre hajlamosító tényező lehet:

  • a genetikai érintettség (öröklődés)
  • egészségtelen (zsírokban és szénhidrátokban gazdag étrend)
  • környezeti tényezők (pl. stressz)
  • bizonyos fertőzések és kórokozók bejutása a szervezetbe

Ha már kialakult, nincs visszaút, vagy mégis? 

A lisztérzékenység olyan betegség, amit az orvostudomány mai állása szerint ugyan meggyógyítani nem lehet, de azonnali és drasztikus életmódváltással a kellemetlen tünetek jelentősen enyhíthetőek és az életminőség is javítható. 

Az autoimmun betegségek tünetei a szervezetben kialakuló gyulladások mérséklésével enyhíthetőek. Ezért, gluténérzékenység esetén a szakorvos, illetve gasztroenterológus által előírt szigorú gluténmentes diéta, valamint egyéb javallatok mellett, az erősen gyulladáscsökkentő hatásáról ismert megfelelő omega-3 esszenciális zsírsavak bevitele is hasznos lehet. 

Ha már omega-3, akkor ne érd be kevesebbel: válaszd a tiszta, magas hatóanyag-tartalmú, polifenolokban gazdag változatot!

Ha a témával kapcsolatban többre is kíváncsi vagy, tarts velünk legközelebb is, amikor a cöliákia 3 legnagyobb veszélyéről lesz szó, illetve keress minket az elérhetőségeinken>>>

Feliratkozás

* kötelező

Bármikor leiratkozhatsz a listáról, ha az email alján található linkre kattintasz..

Hasonló bejegyzések

A fekélyes vastagbélgyulladás 3 veszélyes tünete

A fekélyes vastagbélgyulladás 3 veszélyes tünete

A fekélyes vastagbélgyulladás (Colitis ulcerosa) a Crohn-betegség (vékonybélgyulladás) hasonlóan  tünetekkel járó, gyulladásos bélbetegség.  Tüneteik hasonlóak és kezeletlenül ugyanolyan veszélyessé válhatnak.>>> Miben más a fekélyes vastagbélgyulladás, mint...

Tudtad? A mentális betegségek megelőzhetők – Mutatjuk, hogyan

Tudtad? A mentális betegségek megelőzhetők – Mutatjuk, hogyan

A mentális betegségek kialakulásával kapcsolatban számos elmélet látott már napvilágot, de még napjainkban is viszonylag kevés szó esik a mentális betegségek és a szervezet omega-3 zsírsav szintje közötti kapcsolatról. Úgy tűnik, hogy a különböző lelki és agyi...

Így enyhíthetőek a Crohn-betegség tünetei

Így enyhíthetőek a Crohn-betegség tünetei

Crohn-betegség autoimmun eredetű és mint ilyen, a kialakulásában különböző gyulladásos folyamatok játsszák a főszerepet. Ez esetben a vékonybél bizonyos szakaszain fellángoló gyulladás okozza a problémát, ami akár életveszélyes állapotot is előidézhet. Ezért...

0 hozzászólás