+36 30 737-4734 info@33hetjolet.hu
Oldal kiválasztása

Az omega zsírsavak hatása az autoimmun betegségek kialakulására

0 hozzászólás

autoimmun-betegsegek

Az autoimmun betegségek kialakulásában az immunrendszer állapota játszik főszerepet. Az immunrendszer egészségesen működik és erős, hatékonyan el tudja látni a feladatát, ha azonban valamilyen okból alulműködik vagy épp túlműködik, az  megnöveli a különböző betegségek kialakulásának kockázatát.

Az autoimmun betegségek a túlműködés miatt jelennek meg, pedig ez, az esetek többségében könnyedén megelőzhető lenne. Lássuk a részleteket!>>>

Melyek a leggyakoribb autoimmun betegségek és mit kell tudni róluk

Az autoimmun betegségek kialakulása tehát az immunrendszer téves működésén alapul. Az immunrendszer normál esetben hatékonyan felismeri és hatástalanítja a kívülről bejutott kórokozókat, illetve inaktiválja a kóros sejtek burjánzását, ezáltal megelőzve rákos daganatok kialakulását és az áttétek megjelenését.

Ha azonban túlműködik, akkor nem csak a hibás, hanem az egészséges sejteket is pusztítani kezdi.  Ezt pedig különböző, elsősorban gyulladásos betegségek kialakulásához vezethet.

A Journal of Autoimmunity-ben megjelent cikk alapján a magas zsír- és szénhidrát tartalmú, egészségtelen étrend kiemelten fontos szerepet játszik a különböző gyulladásos állapotok megjelenésében és ezáltal az autoimmun betegségek kialakulásában is.

  1. Rheumatoid arthritis

Az egyik leggyakrabban előforduló autoimmun betegség a reumatoid artritisz, azaz a gyulladásos ízületi gyulladás. A tévesen működő immunrendszer itt az ízületeket támadja. 

Kifejezett tünete az ízületek környékén megjelenő duzzanat, merevség és bőrpír. A betegség valódi tragédiája az, hogy az érintetteknél akár már 30 éves koruk körül is megjelenhet.

A reumás ízületi gyulladással járó autoimmun betegség súlyosan károsítja az ízületeket, és kezeletlenül illetve az egészségtelen életmód fenntartása mellett akár az ízület teljes mozgásképtelenségéhez is vezethet.

  1. I-es típusú cukorbetegség

Szintén rendkívül gyakori előfordulási formája az I-es típusú diabétesz esetén fordul elő, amikor az immunrendszer megtámadja a hasnyálmirigyben található inzulintermelő sejteket.

  1. Gluténérzékenység, Crohn betegség, fekélyes vastagbélgyulladás

Ezek az emésztőrendszert érintő elváltozások szintén az autoimmunitás számlájára írhatóak. Mindegyik esetben az emésztési egészség szenved súlyos károkat, ami azon túl hogy rengeteg kellemetlenséggel jár, igen súlyos állapotot is előidézhet.

  1. Szklerózis multiplex

A szklerózis multiplex rendkívül súlyos idegsejteket érintő elváltozás, amikor is az immunrendszer a saját szervezetének központi idegrendszerben található sejtjeit pusztítja.

Az idegsejtek és idegrostok károsodásának következtében számos neurológiai tünet alakul ki, ami a fáradtságtól, a zsibbadáson, az izomgyengeségen és látászavaron át, akár beszéd- és nyelési vagy ürítési problémákhoz is vezethet.

De a sor itt még messze nem ért véget, hiszen az asztma, pikkelysömör, ekcéma, különböző pajzsmirigybetegségek is az immunrendszer túlműködése miatt alakulnak ki. A tudomány közel 80 autoimmun eredetű betegséget ismer.

Nem kérdés, hogy ezek megelőzése kulcsfontosságú mindannyiunk életében. Aminek a kulcsa az immunrendszer és a teljes szervezet egészséges állapotának fenntartása. Pl. rendszeres omega-3 bevitellel, ami bizonyítottan csökkenti az autoimmun betegségek megjelenésének kockázatát. 

Az immunerősítésről még több információt találsz itt.

Tetszett ez a cikk? Érdekelnek az egészségmegőrzéssel kapcsolatos tippek és lehetőségek? Akkor kövess minket a Facebookon is, ahol a hasznos információk mellett izgalmas kihívásokkal és értékes nyereményekkel is gazdagodhatsz.

 

Feliratkozás

* kötelező

Bármikor leiratkozhatsz a listáról, ha az email alján található linkre kattintasz..

Hasonló bejegyzések

A fekélyes vastagbélgyulladás 3 veszélyes tünete

A fekélyes vastagbélgyulladás 3 veszélyes tünete

A fekélyes vastagbélgyulladás (Colitis ulcerosa) a Crohn-betegség (vékonybélgyulladás) hasonlóan  tünetekkel járó, gyulladásos bélbetegség.  Tüneteik hasonlóak és kezeletlenül ugyanolyan veszélyessé válhatnak.>>> Miben más a fekélyes vastagbélgyulladás, mint...

Tudtad? A mentális betegségek megelőzhetők – Mutatjuk, hogyan

Tudtad? A mentális betegségek megelőzhetők – Mutatjuk, hogyan

A mentális betegségek kialakulásával kapcsolatban számos elmélet látott már napvilágot, de még napjainkban is viszonylag kevés szó esik a mentális betegségek és a szervezet omega-3 zsírsav szintje közötti kapcsolatról. Úgy tűnik, hogy a különböző lelki és agyi...

Így enyhíthetőek a Crohn-betegség tünetei

Így enyhíthetőek a Crohn-betegség tünetei

Crohn-betegség autoimmun eredetű és mint ilyen, a kialakulásában különböző gyulladásos folyamatok játsszák a főszerepet. Ez esetben a vékonybél bizonyos szakaszain fellángoló gyulladás okozza a problémát, ami akár életveszélyes állapotot is előidézhet. Ezért...

0 hozzászólás