+36 30 737-4734 info@33hetjolet.hu
Oldal kiválasztása

5+1 tipp a lelki béke tudatos megteremtéséhez

0 hozzászólás

lelki béke

A lelki béke megteremtése nem ördöngösség, csak fel kell ismerned, mikor van szükséged tudatos beavatkozásra. Érdemes minél előbb megtalálni azt a felemelő, feltöltő és megnyugtató elfoglaltságot, ami a legjobban beválik a számodra a stresszes helyzetek ellensúlyozására. És hogy melyik az? Tudd meg most!

A lelki béke alapja a tudatos stresszkezelés

A lelki béke megteremtése és fenntartása alapvető fontosságú az egészségmegőrzés szempontjából. Akárcsak a test és az elme, úgy a lélek jóléte is elengedhetetlen a kiegyensúlyozott és boldog élethez. 

A következőkben 5+1 tippet olvashatsz, amelyek segítségével sokat tehetsz a lelki béke, valamint a fent említett hármas egyensúlyának megteremtéséért, illetve megőrzéséért. Készen állsz? Vágjunk bele!

1. A lelki béke és a nyugalom megőrzése érdekében a cél: a megacélozott önuralom

Ahhoz, hogy a lelki béke ne csak egy álom legyen a számodra, fogadd el, hogy a külső ingerek, a külvilág felől érkező visszajelzések és mások veled kapcsolatos reakciói, nemcsak pozitívak, hanem negatívak is lehetnek.

Ugyanakkor nem feltétlenül rólad szólnak és egyáltalán nem biztos, hogy ellened irányulnak. Éppen ezért nem is érdemes magadra venned őket vagy hasonlóan reagálni rájuk. 

A negatív megnyilvánulások középpontjában legtöbbször az áll, aki megnyilvánul, még akkor is, ha épp neked címzi.

2. Add meg a testednek, ami jár

A mozgás maga az egészség. A rendszeresen végzett intenzív testmozgás erősíti az immunrendszert, illetve az állóképességet és nem mellesleg a hosszú évtizedeken át is egészséges ízületek, csontozat és izomzat alapja is.

Éppen ezért érdemes hetente legalább 3x-4x intenzíven sportolni. Gyakorlatilag mindegy, hogy milyen edzésformát választasz. Eljárhatsz úszni, futni, biciklizni vagy görkorizni is, a lényeg az, hogy élvezettel tedd és folyamatosan motiváljon és időről-időre egyre nagyobb teljesítményre sarkaljon.

A testednek emellett szüksége van megfelelő mennyiségű

  • tápanyagra
  • vitaminra
  • ásványi anyagokra
  • antioxidánsokra
  • fitovegyületekre
  • és polifenolokra is. 

Ahhoz, hogy minden egyensúlyba kerüljön érdemes továbbá odafigyelni a tudatos omega-3 bevitelre is. Ha ugyanis a szervezetedben az omega-3 és omega-6 esszenciális zsírsavak aránya felborul, különböző betegségek kialakulásához is vezethet. Kerüld el őket! Az omega-3 és omega-6 zsírsav arány beállításának fontosságáról még többet olvashatsz itt

3. Az elme nyugalmának megteremtése a pihentető alvásnál kezdődik

Ha nem alszol eleget, nem tudod megadni az agyad számára megfelelő mennyiségű pihenést és a lehetőséget a feltöltődésre.

Ha alvás helyett éjszakánként a napi eseményeken morfondírozva csak forgolódsz, vagy a rendszeres bulizás miatt kimaradozol, előbb-utóbb szétszórttá, kapkodóvá vagy épp rendkívül enerválttá, illetve kimerültté válhatsz. 

De óva intünk attól, hogy az altatókhoz nyúlj, ha alvási nehézségeid vannak! Mert van természetes megoldás is! 

4. Mosolyogj a világra és az visszamosolyog rád

Ahhoz, hogy teljes mértékben jól érezd magad a bőrödben, bármennyire is egészségtudatosan élsz, illetve odafigyelsz magadra, szükséged van más emberek társaságára is.

Tudományosan bizonyított tény, hogy az ember társas lény. Így tehát a magány és a tartós egyedüllét növelheti a depresszióra való hajlamot, illetve jelentősen növelheti a stressz-szintet is. A lelki béke megőrzése érdekében tehát, nyiss a világra

5. Tanulj meg nemet mondani

Első olvasásra talán furcsának tűnhet, de az igazi bölcsek, a saját életüket élik és nem azt, amit mások elvárnak tőlük. Ez pedig megteremti számukra azt a nyugalmat és a lelki béke emelkedett állapotát, amire oly sokan vágyunk.

Ahhoz tehát, hogy teljes mértékben önazonos lehess, minden helyzetben gondold át, hogy mit tudsz vállalni, mit csinálsz jó érzéssel, mi visz előre! Így  lelkifurdalás és rossz szájíz nélkül tudsz nemet mondani felesleges vagy téged hátráltató dologra, miközben sokkal több időd juthat azokra, amelyek igazán fontosak. 

+1 Találj egy feltöltő hobbit

Teljesen mindegy, hogy a gasztronómiai tudásodat fejleszted, vagy a kutyáddal teszel hatalmas sétákat a természetben, netán teleülteted a balkont fűszernövényekkel, zenélsz, táncolsz, festesz vagy olvasol.

Csak az a fontos, hogy időről-időre merülj el  egy olyan tevékenységben, ami teljes mértékben kikapcsol, kiszakít a hétköznapok monotóniájából és kellőképpen feltölt energiával, hogy könnyebben vedd az előtted álló akadályoka.

Amennyiben tetszett ez a cikk vagy hasznosnak találod, küldd el az ismerőseidnek is!

 

Feliratkozás

* kötelező

Bármikor leiratkozhatsz a listáról, ha az email alján található linkre kattintasz..

Hasonló bejegyzések

Depresszió: gondoltad volna, hogy ez is lehet az oka?

Depresszió: gondoltad volna, hogy ez is lehet az oka?

A depresszió egy rendkívül súlyos mentális lelkiállapot, ami nem összekeverendő a „most kissé depis vagyok” hangulattal. A depressziós ember ugyanis képtelen arra, hogy színesen és lehetőségekkel telinek lássa a világot, valamint saját helyzetét. Mindenképpen...

A boldog és kiegyensúlyozott élet titka: ismerd meg önmagad!

A boldog és kiegyensúlyozott élet titka: ismerd meg önmagad!

A kiegyensúlyozott élet alapos önismeret nélkül elképzelhetetlen. Az önismeret a kulcs ugyanis önmagadhoz, a vágyaid és céljaid eléréséhez. A kiegyensúlyozott élet nem álom Legbelül mindenki boldog és kiegyensúlyozott életre vágyik. De csak kevesen tudják azt hogy...

Miért fontos a stressz kezelése?

Miért fontos a stressz kezelése?

A stressz szinte elkerülhetetlen. Nap mint nap te is számos stresszhelyzetben találhatod magad. Ez az élet egyik velejárója, ami egy-egy alkalommal még nem káros. Sőt, még akár hasznos is lehet, hiszen több kiemelkedő teljesítményre sarkalló hormon termelődését is...

0 hozzászólás