+36 30 737-4734 info@33hetjolet.hu
Oldal kiválasztása

A D-vitamin jótékony hatásai: sétálj egyet az egészségedért!

0 hozzászólás

d-vitamin

A D-vitamin az egészségmegőrzés egyik alapvitaminja. Jótékony tulajdonságai akkor érvényesülhetnek igazán, ha a D-vitamin megfelelő mennyiségben jut be a szervezetünkbe, a hatását pedig más, elengedhetetlenül fontos vitaminok, ásványi anyagok és tápanyagok egészítik ki. 

 

A jelenkorunk talán legnagyobb kihívását jelentő, új koronavírus elleni küzdelemben az erős immunrendszer döntő fontosságú lehet. A D-vitamin pedig többek között épp az egészséges immunrendszer kialakításában játszik döntő szerepet. Érdemes tehát tudatosan odafigyelni a megfelelő D-vitamin szint fenntartására. Hogy hogyan? Azonnal eláruljuk!

 

A D-vitamin jótékony hatásai: te mindegyiket ismered?

Nem kérdés, hogy a D-vitamin az immunrendszerünk egyik legfontosabb védőbástyája. Emellett azonban szabályozza a kálciumszintünket is, mert fokozza a kálcium csontokba és fogakba való beépülését. Ezzel tehát jelentősen hozzájárulhat az ép csontozat és fogak kialakulásához, illetve megőrzéséhez.

 

Sőt, az optimális D-vitamin szint fenntartásával  biztosíthatjuk az agyunk hosszú távú normál működését is. 

 

A D-vitamin az omega-3 esszenciális zsírsav mellett a sejtek inzulinfelvevő képességének növelésében is részt vesz. Így tehát akár az inzulinrezisztencia visszafordtásában is segítséget nyújthat. Az inzulinrezisztencia a cukorbetegség előszobája, amit érdemes rendkívül komolyan venni. Többet is olvashatsz róla egy másik cikkünkben

 

A D-vitamin hiánya súlyos következményekkel járhat

 

Habár a D-vitamin napjainkban elsősorban az immunrendszer erősítése miatt került előtérbe, nem árt tudni, hogy a hiánya:

 

  • a csontjaink és a fogaink látványos gyengülését idézheti elő
  • fokozhatja a betegségekkel szembeni fogékonyságot
  • és fokozhatja a feledékenységet is, ami hosszabb távon jelentősen megnövelheti az időskori elbutulás (demencia) és Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát 

Szerencsére többféle módon is bejuttathatjuk a szervezetünkbe, de ahhoz, hogy az egészségmegőrzésünk hatékony védőpajzsa lehessen, nem elég levenni az első D-vitamin tartalmú készítményt a drogériák polcairól. 

 

Töltődj fel: a D-vitamin forrásai

 

A D-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, ám létezik már vízben oldódó változata is. Nem tartozik a klasszikus értelemben vett vitaminok közé, hiszen egy olyan anyag, amit a szervezetünk megfelelő mennyiségű napfény hatására önmaga is képes előállítani. Az ehhez szükséges napsütéses órák száma viszont hazánkban nem elegendően biztosított.  

 

A jól ismert tavaszi fáradtság, illetve az ősszel és télen gyakrabban jelentkező vírusos, illetve bakteriális fertőzések is a gyengülő immunrendszer számlájára írhatóak. Ezért, amikor végre beköszönt a tavasz és a nyár, érdemes minél több időt a szabadban tölteni, de csak a megfelelő fényvédelem biztosítása mellett.

 

E heti kihívásunk Neked: napi egy séta a szabadban!

 

Napi egy séta ugyanis:

 

  • fokozza a D-vitamin szintet,
  • erősíti az immunrendszert,
  • feltölt energiával,
  • jobb kedvre derít
  • csökkenti a stresszt

Azonban ha biztosra akarsz menni, a napi egy séta mellett fogyassz komplex összetételű és hatékony immunrendszer-erősítő készítményt is!

 

Méghozzá azért, mert a szervezetednek más fontos vitaminokra, ásványi anyagokra és tápanyagokra, nyomelemekre is szüksége van. Mivel azonban a mai élelmiszerek tápanyag- és egyéb hasznosanyag-tartalma meg sem közelíti a 4-5 évtizeddel ezelőtti értékeket, a számodra szükséges mennyiséget kizárólag az egészségtudatos táplálkozással ma már nem tudod fedezni.

 

Keress olyan étrendkiegészítőt, ami természetes anyagokból kivont összetevői között a D-vitamin mellett bőségesen tartalmaz: C- és K-vitamint, polifenolokat, karotinoidokat, béta-glükánt és biotint is!

 

Ha többre is kíváncsi vagy, vedd fel a kapcsolatot azzal az ismerősöddel, aki ajánlotta neked ezt a cikket, ő örömmel segít neked!

Feliratkozás

* kötelező

Bármikor leiratkozhatsz a listáról, ha az email alján található linkre kattintasz..

Hasonló bejegyzések

Vedd komolyan: az inzulinrezisztencia

Vedd komolyan: az inzulinrezisztencia

Az inzulinrezisztencia a cukorbetegséget megelőző állapot, aminek a rendkívüli veszélye abban rejlik, hogy sokáig teljesen észrevétlen marad. Időben lépve, tudatos életmódváltással elérhető, hogy ne váljon cukorbetegséggé. Nem érdemes azonban halogatni ezt a lépést,...

Ízületi gyulladás: van megoldás?

Ízületi gyulladás: van megoldás?

Az ízületi gyulladás és a kopásos eredetű ízületi elváltozások egyre több embert érintenek. Kialakulásukban a genetikai érintettség, a helytelen életmód és a táplálkozási szokások egyaránt szerepet játszanak.   A megfelelő diagnózis és kezelési terv felállítása...

Így csökkentheted a szívinfarktus kialakulásának kockázatát

Így csökkentheted a szívinfarktus kialakulásának kockázatát

A szívinfarktus és az egyéb szív- és érrendszert érintő betegségek vezető haláloknak számítanak Magyarországon. Meglepő módon a fiatalabb korosztály is  egyre inkább érintett, ezért nem lehet elég korán elkezdeni a megelőzést.  Ahhoz, hogy hosszú és boldog,...

0 hozzászólás