A túlsúly nem csak esztétikailag, hanem egészségügyileg is kedvezőtlen. Ennek ellenére egyre többen híznak el a világon, ezzel kockára téve az egészségüket.
Azonnal mutatjuk, melyek a súlytöbblet legnagyobb veszélyei!>>>
Ezért érdemes minél előbb megszabadulni a túlsúlytól
A túlsúly bárkinél kialakulhat, aki rendszeresen:
- bő zsírban vagy növényi olajban sült és rántott ételeket
- chipset, sültkrumplit
- margarint és napraforgó, illetve repce vagy kukorica olajat
- egészségtelen félkész vagy készételeket fogyaszt
Ezekkel az ételekkel ugyanis gigantikus mennyiségű transz-zsírsavat juttathat a szervezetébe.
Aki mindent vajjal készít és sok állati zsiradékot fogyaszt, telített zsírsavakkal árasztja el a testét.
Aki pedig nem tud ellenállni a kisebb-nagyobb süteményeknek, fehér kenyérnek és tésztát-tésztával eszik, brutálisan sok szénhidráttal terheli meg az emésztőrendszerét és a szervezetét egyaránt.
Az felsorolt élelmiszerek és ételek rendszeres fogyasztása nagymértékben megnövelhetik a különböző civilizációs betegségek, gyulladásos folyamatok és az elhízás kialakulásának kockázatát.
A túlsúly 7 legnagyobb veszélye
Az elhízás a szervezet felborult egyensúlyáról is árulkodik. A kibillent egyensúlyi helyzet pedig a kutatási eredmények szerint, hajlamosíthat a gyulladások kialakulására. Tehát a túlsúly gyulladásos folyamatokat indíthat el a szervezetben, sejtszinten és testszerte is.
Az transz- és telített zsírsavak köztudottan a vérben és az érhálózatban ú.n. érdugóként funkcionálnak. Plakkokat képeznek és letapadnak az erek falára. Ezzel szűkítve az oxigéndús vér útját, ezzel gyengítve, rugalmatlanabbá, tehát sérülekenyebbé téve az ereket.
Az egyszerű szénhidrátok pedig hirtelen és drasztikusan emelhetik a vércukorszintet. A túlzott és alacsony rosttartalmú szénhidrátbevitel két okból veszélyes:
- egyrészt a fel nem használt mennyiség cukorként a vérben marad
- zsírként halmozódik fel a test különböző részein
Az elhízás tehát törvényszerűen okolható a következő betegségek kialakulásáért
- magas vérnyomás
- magas koleszterinszint
- szívinfarktus
- stroke
- inzulinrezisztencia
- cukorbetegség
- gyulladásos megbetegedések (pl. colitis ulcerosa, reumatoid artritisz stb.)
Ezek azonban az orvos által előírt terápia kiegészítéseként, egészségtudatos életmóddal és a gyulladásra való hajlam természetes ellenszerével, az omega-3 esszenciális zsírsavak fogyasztásával kordában tarthatóak vagy akár meg is előzhetőek.
A már kialakult probléma esetén a kezelőorvossal való folyamatos konzultáció elengedhetetlen. A megelőzés azonban már ma is elkezdhető! Mert ne feledd: az vagy, amit megeszel!
Tetszett ez a cikk? Érdekelnek az egészségmegőrzéssel kapcsolatos tippek és lehetőségek? Akkor kövess minket a Facebookon is, ahol a hasznos információk mellett izgalmas kihívásokkal és nyereményekkel is gazdagodhatsz.
0 hozzászólás