+36 30 737-4734 info@33hetjolet.hu
Oldal kiválasztása

Harc a rák ellen: az omega-3 zsírsav szerepe a daganatok megelőzésében

0 hozzászólás

rák

A tudósok álláspontja szerint, a rák, illetve más betegségek megjelenése a szervezetben az immunrendszer nem megfelelő működésére utal. Az immunrendszer, pontosabban az egész szervezet sejtszintű támogatásával pedig csökkenthető a kockázat, amiben a kutatási eredmények szerint az omega-3 zsírsavaknak is kiemelten fontos szerepük lehet>>>

A rák megelőzése új szemszögből

A rák gyógyítása nehéz, hosszadalmas és testi-lelki szempontból is fájdalmas folyamat. A fókusz tehát már évtizedek óta inkább a megelőzésére, az áttétek képződésének megakadályozására és lassítására terelődik. 

A tudósok ezért számos kísérletben és vizsgálatban igyekeztek bizonyítani vagy cáfolni egyes hatóanyagok, vitaminok és állati eredetű összetevők hatékonyságát.

Az omega-3 zsírsav pedig hosszú ideje lázban tartja kutatókat. Annál is inkább, mert egyre több vizsgálat mutat rá arra, hogy a magas omega-3 bevitel jótékonyan hat a szervezetre és csökkentheti a különféle daganatos megbetegedések kialakulásának kockázatát. 

Az omega-3 és a rák

Ahogy azt korábban említettük, az omega-3 esszenciális zsírsavak szabályozzák az immunrendszer működését, és azok hiánya elnyomja azt.

A kóros sejtburjánzás pedig az immunrendszer nem megfelelő működéséből kialakuló betegség.

Mindenkinek a szervezetében termelődnek rákos sejtek (naponta ezrével), az egészséges immunrendszer azonban képes megjelölni, és később elpusztítani ezeket. 

A rosszul működő immunrendszer viszont lehetővé teszi, hogy ezek a sejtek ellenőrizetlenül szaporodásnak induljanak. Ez egy olyan folyamat, amely során a szervezet új véredényeket növeszt, hogy táplálni tudja a rákos sejteket!

Több tanulmány is kimutatta, hogy a halakban található DHA nevű omega-3 zsírsav mérgező a daganatos sejtek számára. Más kutatások azt igazolták, hogy azon nők körében, akiknek a szervezetében a legmagasabb a DHA mennyisége, a mellrák 69 %-al csökkent! Ugyanakkor egyre növekszik a megbetegedések száma azok körében, akiknek az étrendjében túl sok az omega-6.

A sült krumpli például igen magas omega-6 és transzzsírsav forrás. Egy, az „International Journal of Cancer” című tudományos folyóiratban nemrég publikált tanulmány kimutatta, hogy egy óvodás korú kislány által hetente egyszer fogyasztott sült krumpli adag 27 %-al növelte a mellrák későbbi kialakulásának kockázatát!

Mit tud az omega-3?

Azt már tudjuk, hogy az omega-3 zsírsavak gyulladásgátló hatásúak. Képesek a sejtszintű gyulladásos folyamatokat mérsékelni, illetve megszüntetni.

A magas DHA esszenciális zsírsav ellátottság pedig, a kutatási eredmények szerint hatékonyan pusztítja a kóros sejtburjánzásnak indult sejteket.

A sejtszintű gyulladásos folyamatok felelősek többek között:

 • a különböző szív és érrendszeri betegségek
 • a daganatok
 • a légzőszervi betegségek
 • az agyi funkciózavarok
 • mentális betegségek
 • a 2-es típusú cukorbetegség
 • a gyulladásos eredetű ízületi és gerinc elváltozások
 • az autoimmun betegségek
 • különböző bőrelváltozások
 • a hiperaktivitás

és számos más betegség kialakulásáért.

A daganatos sejtek burjánzásának megakadályozására és a kialakulásuk kockázatának csökkentésére irányuló vizsgálatokban a tudósok már korábban is rámutattak arra, hogy a jelentősen megnövelt omega-3 bevitel pl. a mellrák, a bélrendszeri daganatok és más típusok esetén is bíztató eredményeket hozott.

A Guelphi Egyetem tudósai által dokumentált kutatás során pedig egyértelművé vált, hogy az omega-3 zsírsavak képesek mérsékelni az emlődaganat kialakulásának kockázatát és akár 30%-al gátolhatják a növekedését.  

Az eredmények biztatóak. Mivel az omega-6 zsírsavak köztudottan növelik a daganatok előidéző és egyéb betegségeket okozó gyulladás mértékét a szervezetben, két feladatunk van:

 • az omega-6 zsírsav fogyasztást nérsékelni
 • ezzel egy időben az omega-3 bevitelt megemelni és az egészséges zsírsavegyensúlyt helyreállítani

Hogy hogyan csináld jól? Tudd meg attól az ismerősödtől, aki ajánlotta neked ezt a cikket!

Feliratkozás

* kötelező

Bármikor leiratkozhatsz a listáról, ha az email alján található linkre kattintasz..

Hasonló bejegyzések

A makula-degeneráció megelőzhető: meg fogsz lepődni hogyan

A makula-degeneráció megelőzhető: meg fogsz lepődni hogyan

A makula-degeneráció, azaz a sárgafolt-elfajulás a retina sorvadásával járó, elsősorban középkorú vagy idősebb embereket érintő szembetegség és a látás elvesztésének leggyakoribb oka. Pedig akár meg is előzhető. Azonnal mutatjuk is, hogyan!>>> A...

5 fájdalmas igazság a cukorbetegségről

5 fájdalmas igazság a cukorbetegségről

A cukorbetegség a huzamosabb ideje tartó, normálisnál magasabb vércukorszintet jelenti. Kezeletlenül ez az állapot különböző meszesedéseket és lerakódásokat képez az erekben, ami egyenes út lehet a szívbetegség és idegi károsodásokkal járó betegségek kialakulásához....

Magas vérnyomás: a csendes gyilkos

Magas vérnyomás: a csendes gyilkos

A magas vérnyomás valódi veszélye, hogy évekig, sőt évtizedekig észrevétlenül, tünetmentesen károsíthatja az ereket, érfalakat és a szerveket egyaránt. Hogyan alakul ki? Mi okozza? És hogyan lehet úrrá lenni rajta? Tudd meg a mai blogcikkünkből!>>> Mi is az a...

0 hozzászólás