A tudósok álláspontja szerint, a rák, illetve más betegségek megjelenése a szervezetben az immunrendszer nem megfelelő működésére utal. Az immunrendszer, pontosabban az egész szervezet sejtszintű támogatásával pedig csökkenthető a kockázat, amiben a kutatási eredmények szerint az omega-3 zsírsavaknak is kiemelten fontos szerepük lehet>>>
A rák megelőzése új szemszögből
A rák gyógyítása nehéz, hosszadalmas és testi-lelki szempontból is fájdalmas folyamat. A fókusz tehát már évtizedek óta inkább a megelőzésére, az áttétek képződésének megakadályozására és lassítására terelődik.
A tudósok ezért számos kísérletben és vizsgálatban igyekeztek bizonyítani vagy cáfolni egyes hatóanyagok, vitaminok és állati eredetű összetevők hatékonyságát.
Az omega-3 zsírsav pedig hosszú ideje lázban tartja kutatókat. Annál is inkább, mert egyre több vizsgálat mutat rá arra, hogy a magas omega-3 bevitel jótékonyan hat a szervezetre és csökkentheti a különféle daganatos megbetegedések kialakulásának kockázatát.
Az omega-3 és a rák
Ahogy azt korábban említettük, az omega-3 esszenciális zsírsavak szabályozzák az immunrendszer működését, és azok hiánya elnyomja azt.
A kóros sejtburjánzás pedig az immunrendszer nem megfelelő működéséből kialakuló betegség.
Mindenkinek a szervezetében termelődnek rákos sejtek (naponta ezrével), az egészséges immunrendszer azonban képes megjelölni, és később elpusztítani ezeket.
A rosszul működő immunrendszer viszont lehetővé teszi, hogy ezek a sejtek ellenőrizetlenül szaporodásnak induljanak. Ez egy olyan folyamat, amely során a szervezet új véredényeket növeszt, hogy táplálni tudja a rákos sejteket!
Több tanulmány is kimutatta, hogy a halakban található DHA nevű omega-3 zsírsav mérgező a daganatos sejtek számára. Más kutatások azt igazolták, hogy azon nők körében, akiknek a szervezetében a legmagasabb a DHA mennyisége, a mellrák 69 %-al csökkent! Ugyanakkor egyre növekszik a megbetegedések száma azok körében, akiknek az étrendjében túl sok az omega-6.
A sült krumpli például igen magas omega-6 és transzzsírsav forrás. Egy, az „International Journal of Cancer” című tudományos folyóiratban nemrég publikált tanulmány kimutatta, hogy egy óvodás korú kislány által hetente egyszer fogyasztott sült krumpli adag 27 %-al növelte a mellrák későbbi kialakulásának kockázatát!
Mit tud az omega-3?
Azt már tudjuk, hogy az omega-3 zsírsavak gyulladásgátló hatásúak. Képesek a sejtszintű gyulladásos folyamatokat mérsékelni, illetve megszüntetni.
A magas DHA esszenciális zsírsav ellátottság pedig, a kutatási eredmények szerint hatékonyan pusztítja a kóros sejtburjánzásnak indult sejteket.
A sejtszintű gyulladásos folyamatok felelősek többek között:
- a különböző szív és érrendszeri betegségek
- a daganatok
- a légzőszervi betegségek
- az agyi funkciózavarok
- mentális betegségek
- a 2-es típusú cukorbetegség
- a gyulladásos eredetű ízületi és gerinc elváltozások
- az autoimmun betegségek
- különböző bőrelváltozások
- a hiperaktivitás
és számos más betegség kialakulásáért.
A daganatos sejtek burjánzásának megakadályozására és a kialakulásuk kockázatának csökkentésére irányuló vizsgálatokban a tudósok már korábban is rámutattak arra, hogy a jelentősen megnövelt omega-3 bevitel pl. a mellrák, a bélrendszeri daganatok és más típusok esetén is bíztató eredményeket hozott.
A Guelphi Egyetem tudósai által dokumentált kutatás során pedig egyértelművé vált, hogy az omega-3 zsírsavak képesek mérsékelni az emlődaganat kialakulásának kockázatát és akár 30%-al gátolhatják a növekedését.
Az eredmények biztatóak. Mivel az omega-6 zsírsavak köztudottan növelik a daganatok előidéző és egyéb betegségeket okozó gyulladás mértékét a szervezetben, két feladatunk van:
- az omega-6 zsírsav fogyasztást nérsékelni
- ezzel egy időben az omega-3 bevitelt megemelni és az egészséges zsírsavegyensúlyt helyreállítani
Hogy hogyan csináld jól? Tudd meg attól az ismerősödtől, aki ajánlotta neked ezt a cikket!
0 hozzászólás