+36 30 737-4734 info@33hetjolet.hu
Oldal kiválasztása

Miért nem érdemes növényi omega-3-at fogyasztani, halolaj helyett?

0 hozzászólás

novenyi.omega-3

Növényi omega-3, pl. a lenmagban és annak olajában található. Adja magát a lehetőség, hogy ha vegán vagy, ezt az opciót válaszd a halolaj készítmények helyett. Mégsem szerencsés bármilyen vegán változatot előnyben részesítened. Méghozzá egy elképesztően egyszerű, mégis kulcsfontosságú okból. Olvass tovább, azonnal eláruljuk!>>> 

Mit tud a növényi omega-3 és mit nem? 

A növényi omega-3 is omega-3. Ráadásul esszenciális is, így a szervezetünk számára elengedhetetlenül fontos és nem tudjuk előállítani, ezért kívülről kell bejuttatni. 

Tehát a rendszerint lenmagból származó növényi omega-3 is hasznos a számunkra, ugyanakkor nem tartalmazza az egészségmegőrzés szempontjából két legfontosabb EPA és DHA esszenciális zsírsavakat.

Egészen pontosan az alfa-linolénsavval (ALA) állunk szemben, amikor e növényi omega-3-ról hallunk vagy olvasunk. 

Az ALA másként hat a szervezetre

Az ALA nem ugyanazt nyújtja a szervezetünk számára, mint a mélytengeri halak húsában és olajában található EPA és DHA.

A leggyakoribb növényi omega-3 forrásokban (pl. lenmag vagy a dió) olyan esszenciális omega-3 zsírsavak vannak, amelyekre kis mennyiségben van szükségünk és megtalálhatóak többek között a kenyerekben, tésztákban és a leggyakrabban fogyasztott állatok húsában is. 

A szív- és érrendszer, az agy, szem, ízületek, bélrendszer, immunrendszer és a lelki egészség szempontjából egyre fontosabbá váló halolajakban található  többszörösen telítetlen omega-3 zsírsavakból azonban az emberek többsége csak minimális mennyiséget fogyaszt.

Ezért épp ezekre van a leginkább szükségünk. Kiváltképp akkor, ha növényi olajokban és gabonákban található omega-6 zsírsavban gazdag étrendet követünk.

Néhány évvel ezelőtt került a köztudatba, hogy a lenmagból származó omega-3 zsírsavak képesek átalakulni EPA és DHA zsírsavakká. 

Ez az elmélet a vizsgálatok során megdőlt. Bebizonyosodott ugyanis, hogy az ALA ugyan képes átalakulni a fent említett létfontosságú zsírsavakká, ugyanakkor ennek hatékonysága elenyésző. Egyes vélemények szerint mindössze 1%-os.

Ezért a szakemberek hetente maximum 2-3 halas fogást javasolnak. Ez kiváltható a biztonságos, tiszta halolaj készítmények fogyasztásával, de semmiképp sem a lenmagból származó omega-3-mal. 

Mit tehetsz akkor, ha vegánként szeretnéd ellátni a szervezeted a szükséges mennyiségű EPA és DHA zsírsavakkal? Erre is van megoldás, amiről hamarosan olvashatsz is itt a blogon.

Még többre is kíváncsi vagy a megfelelő omega-6:3 egyensúly kialakításával kapcsolatban? Kérdezz bátran!

Feliratkozás

* kötelező

Bármikor leiratkozhatsz a listáról, ha az email alján található linkre kattintasz..

Hasonló bejegyzések

Vajon elegendő mennyiségű omega-3 zsírsav jut a szervezetedbe?

Vajon elegendő mennyiségű omega-3 zsírsav jut a szervezetedbe?

Az omega-3 zsírsav alapvető fontosságú és nélkülözhetetlen az emberi szervezet számára az egészséges működéshez. Mivel mi magunk nem vagyunk képesek előállítani, kívülről kell bejuttatni. De vajon az egészséged megőrzéséhez elegendő az a mennyiség, amennyit...

Omega-3 zsírsav: miért inkább az olaj és nem a kapszula?

Omega-3 zsírsav: miért inkább az olaj és nem a kapszula?

Az omega-3 zsírsav tartalmú étrend-kiegészítők kínálata szinte végtelen. A gyógyszertárak, bioboltok és drogériák polcain sorakozó termékek zöme azonban kapszulás kiszerelésben tartalmazza ezt az elengedhetetlenül fontos esszenciális zsírsavat. A másik oldalon pedig...

0 hozzászólás