+36 30 737-4734 info@33hetjolet.hu
Oldal kiválasztása

Az agyvérzés valós okai: így előzd meg!

0 hozzászólás

agyverzes

Az agyvérzés, vagy stroke az egyik leggyakoribb halálozási ok hazánkban és világszinten is. A szív és érrendszeri betegségek és a rákos elváltozások után közvetlenül a harmadik helyen áll. Pedig akár meg is előzhető

A Globális Betegségek, Sérülések és Kockázati tényezők 2015-ös tanulmánya szerint, abban az évben 6,33 millió haláleset történt az agyvérzés miatt és 42,43 millió agyvérzés hatásaitól szenvedő beteg volt a világon.

Ez az idegrendszeri betegség a vérkeringési zavar miatt alakul ki és az esetek többségében maradandó agykárosodást okoz.

Lássuk mik lehetnek a kockázati tényezők és hogyan lehet tenni ellenük>>>

Mi is az az agyvérzés?

A köznyelv ezt az agyi érkatasztrófát agyvérzés néven ismeri, de az elnevezés nem pontos. A stroke ugyanis  közel 80%-ban nem igazi vérzést jelent, hanem az agyba jutó csökkent oxigén és tápanyagellátás miatt alakul ki. 

A valódi vérzéssel járó agyvérzés esetén az agyszövetbe jutó vér okoz károsodást. A vér- és tápanyagellátás csökkenésével járó agyvérzéses tünetek viszont valamelyik ér szűkülete, illetve vérrög okozta elzáródása miatt alakulnak ki.

Ez kiemelten kockázatos állapot, ugyanis az agy csak rövid ideig képes csökkent oxigén ellátottsággal továbbra is megfelelően működni. Ha a vérellátás zavara egy két óránál tovább tart az súlyos következményekkel jár: nem ritka a bénulás, a beszédképesség elvesztése, a feledékenység kialakulása, az írás és olvasás vagy beszédértés készség elvesztése. Az oxigénhiány ugyanis az agyszövet bizonyos mértékű pusztulásával jár. Az, hogy a súlyos, életveszélyes állapot éppen melyik  készségre van hatással, az dönti el, hogy az agy melyik részét érinti a probléma.

Mi okozhatja?

Az agyvérzés kialakulásának elsődleges oka a magas vérnyomás. A magas vérnyomás ugyanis súlyosan károsítja az érhálózatot. A tartós vérnyomás emelkedés többek között a cukorbetegség és a magas koleszterinszint kialakulásában is szerepet játszik.

Visszatérve a cikk elején említett tanulmányhoz, a szakértők arra is rámutatnak, hogy a dohányzás és más életmódbeli kockázati tényezők (pl. a túlhajszolt, stresszes életmód) többszörösére növeli a magas vérnyomás, az érelmeszesedés és ezáltal a stroke kialakulásának kockázatát is.

Ahogyan az inaktív, azaz mozgásszegény életmód és a gyulladáskeltő omega-6 zsírsavakban, valamint a telített zsírsavakban gazdag, egészségtelen élelmiszerek rendszeres fogyasztása is. 

A szakértők kapcsolatot találtak grönlandi eszkimó lakosság tengeri halakban gazdag étrendje és az alacsonyabb szívkoszorúér, illetve a teljes érrendszert érintő megbetegedések előfordulási gyakorisága között.

Az omega-3 zsírsavakban gazdag tengeri halételek bizonyítottan csökkentik a különböző, érelmeszesedések vagy vérrögök miatt kialakuló, illetve a gyulladással járó betegségek megjelenésének kockázatát.

Az azonban nem mindegy, hogy az omega-3 zsírsav

  • milyen minőségű 
  • hogyan jut a szervezetünkbe
  • mennyit fogyasztunk belőle

A témáról bővebben olvashatsz itt és itt.

Feliratkozás

* kötelező

Bármikor leiratkozhatsz a listáról, ha az email alján található linkre kattintasz..

Hasonló bejegyzések

A makula-degeneráció megelőzhető: meg fogsz lepődni hogyan

A makula-degeneráció megelőzhető: meg fogsz lepődni hogyan

A makula-degeneráció, azaz a sárgafolt-elfajulás a retina sorvadásával járó, elsősorban középkorú vagy idősebb embereket érintő szembetegség és a látás elvesztésének leggyakoribb oka. Pedig akár meg is előzhető. Azonnal mutatjuk is, hogyan!>>> A...

5 fájdalmas igazság a cukorbetegségről

5 fájdalmas igazság a cukorbetegségről

A cukorbetegség a huzamosabb ideje tartó, normálisnál magasabb vércukorszintet jelenti. Kezeletlenül ez az állapot különböző meszesedéseket és lerakódásokat képez az erekben, ami egyenes út lehet a szívbetegség és idegi károsodásokkal járó betegségek kialakulásához....

Magas vérnyomás: a csendes gyilkos

Magas vérnyomás: a csendes gyilkos

A magas vérnyomás valódi veszélye, hogy évekig, sőt évtizedekig észrevétlenül, tünetmentesen károsíthatja az ereket, érfalakat és a szerveket egyaránt. Hogyan alakul ki? Mi okozza? És hogyan lehet úrrá lenni rajta? Tudd meg a mai blogcikkünkből!>>> Mi is az a...

0 hozzászólás